FRIESLANDS BEROEMDSTE DOCHTER


Als danseres weet ik hoe het voelt om de hele wereld over te reizen. Het is een unieke levenservaring maar voor de exotische danseres Margaretha Geertruida Zelle begon dit avontuur als een vlucht uit haar huidige levenssituatie. Haar leven was een dramatische cocktail van moed en glorie, verlies en verraad.

Ze schreef veel brieven waaruit blijkt dat scheiden 100 jaar geleden bijna onmogelijk was. Alleen bij bewezen overspel kon je in die tijd scheiden en over de voogdij was weinig vastgelegd. “Ik mis mijn kind, mijn huis, mijn comfort, zwerf rond en als ik fantsoendelijk wil zijn, ben ik doodarm”.

Vanuit deze gedachte vertrok ze naar Parijs waar de wereld haar leerde kennen als Mata Hari: de exotische naaktdanseres die veel succes boekte in de Parijse nachtclub Moulin Rouge.

Het Friese meisje is op haar 29ste een regelrechte mediahype in Parijs. Ze betovert het publiek met haar exotische dans, waarbij ze langzaam haar lichaam ontbloot. De kranten raken niet uitgeschreven over deze sensatie. Tien succesvolle jaren lang is haar naam Mata Hari een synoniem voor sensualiteit en glamour. Maar de talloze affaires met mannen in uniform en haar reizen door Europa tijdens de Eerste Wereldoorlog maken haar verdacht in de ogen van de Franse geheime dienst. Begin 1917 wordt ze opgepakt op verdenking van spionage voor de Duitsers. Mata Hari sterft op 15 oktober van dat jaar voor een Frans vuurpeloton in de bossen bij Parijs.

Na haar dood groeit Mata Hari uit tot een mythe. Haar leven is het onderwerp van boeken en zelfs een internationale film. Ze is een stijlicoon, sekssymbool en femme fatale maar ondanks dat weet bijna niemand dat achter dit wereldberoemde icoon een meisje uit Friesland schuilt.

Maar liefst honderdvijftig authentieke voorwerpen uit binnen- en buitenland vertellen dit najaar haar verhaal in de grootste Mata Hari-tentoonstelling ooit. Persoonlijke bezittingen, foto’s, plakboeken, brieven en militaire dossiers, vaak voor het eerst te zien, werpen nieuw licht op het meisje achter de mythe.

De tentoonstelling Mata Hari, de mythe en het meisje is vanaf 14 oktober 2017 t/m 2 april 2018 te zien in het Fries Museum in Leeuwarden.

Onze grote vraag luidt: Hoe groeit de dochter van een welgestelde hoedenverkoper in Leeuwarden uit tot internationale mythe?

Voor kaarten klik hier

 

door: Marrit Nicolai

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *